Villámvédelem

dec - 06
2017
villamvedelem

Villámvédelem

Villámvédelem vagy Túlfeszültség Védelem

A túlfeszültség-védelem és a villámvédelem az elektromos készülékek és egyéb vagyontárgyak megóvására és az emberi élet védelmére szolgálnak. A villámvédelmi megoldások a villám okozta romboló és tűzgyújtó hatások, illetve a villamos vezetékéken bejutó, villámkisülés által gerjesztett mágneses erőterek okozta nagy feszültségek és áramcsúcsok ellen nyújtanak védelmet.

Túlfeszültség védők

A túlfeszültség-levezetők feladata az impulzusszerű, tranziens túlfeszültségek károsító hatásának kivédése. Az elektromos hálózatban túlfeszültséget okozhatnak légköri kisülések, földbe vagy elosztó hálózatba becsapó villám, vezetékekben indukált feszültségek, motorok, kondenzátorok bekapcsolásakor keletkező mágneses terek. A túlfeszültség-korlátozó berendezések használatával a szigetelések tönkremenetele, az elektronikus eszközök kiesése és az esetleges adatvesztés elkerülhető. A tranziens túlfeszültségek csökkentése a túlfeszültség-védelem során több lépcsőben történik. A külső villámvédelem jelentősen hozzájárul a villám negatív hatásainak enyhítésében.

Villámvédelem elemei:

  • a földelő vezetékek
  • huzalok
  • szalagok
  • felfogók
  • vezetéktartók
  • földelőszondák és lemezföldelők
  • potenciálkiegyenlítők.

Villámvédelmi rendszerek

A villámvédelmi rendszerek és földelési rendszerek általában tűzi horganyzott acélból, illetve rézből, alumíniumból és rozsdamentes acélból készülnek. Kötelezően létesíteni kell villámvédelmet például oktatási épületeken, egészségügyi rendeltetésű, nagy forgalmú vagy tömegtartózkodásra szolgáló épületeken, szállodák, kollégiumok valamint minden olyan épület esetében, amely mozgáskorlátozott vagy cselekvőképességükben korlátozott személyek huzamos tartózkodására szolgál.  

Villámvédelem szabvány

A mindenkori MSZ EN 62305 szabvány szabályozza a villámvédelmi vagy túlfeszültség védelmi követelményeket.

A tető és a tévé is sérülhet

Többféleképpen tudnak kárt okozni a nyári zivataros időszakban gyakran lecsapó villámok. A házba becsapó villám elsődleges hatásként tüzet okozhat, megrongálhatja a tetőszerkezetet. Másodlagos hatásként pedig az elektromos hálózatban, antennakábelekben továbbterjedő nagy energiájú impulzus tönkreteheti a ház elektromos berendezéseit. Az utóbbira ráadásul akkor is sor kerülhet, ha nem a házat éri villámcsapás, hanem csak egy környékbeli villanyoszlopot vagy épületet.

Nem elég egy vasrudat leszúrni

A külső villámvédelem a házba csapó villámok ellen nyújt védelmet azzal, hogy levezeti a villám energiáját a földbe. A villámcsapás közvetett hatásai ellen azonban nem véd a villámhárító, ehhez belső védelemre van szükség, amelynek kiépítése komolyabb költségekkel jár. A több, egymást kiegészítő védelmi rendszerből álló tökéletes megoldás félmillió forintba is kerülhet. A védelem drága pontja a villanyóra elé beszerelendő első lépcsős túlfeszültség-védelmi fokozat, amely önmagában 300 ezer forintba kerül.