Korszerű Épületautomatizálás BACnet

jún - 06
2017
bacnet

Korszerű Épületautomatizálás BACnet

Az épületek automatizált működtetésének „magától értetődő” módja lehetne a már bevált terepi automatizálási rendszerek használata.

A BACnet-protokoll

A korszerű épületautomatizálás egyik alapvető eszközét, a nagy kiterjedésű épületek felügyeletére alkalmas BACnet (Building Automation and Control Networks) protokollt 1987-ben az ASHRAE égisze alatt kezdték el kifejleszteni. A megoldás 1995-től az ANSI-, 2003-tól a ISO-szabvány részévé vált. A BACnet célja nem az, hogy az épületben lévő eszközöket egy közös protokollal kapcsolják össze, hanem egy átjáró létrehozása az eltérő protokollok között. A másik fontos cél az, hogy egy önálló épületautomatizálási protokoll funkcióját töltse be. Napjainkra nagy számban állnak rendelkezésre BACnetképes eszközök például tűzvédelmi, világítási, HVAC1- vagy lift vezérlési célra.

Az objektum

Minden BACnet-eszköz egyedi azonosítóval ellátott logikai objektumot vagy objektumokat tartalmaz. Ezek összetettsége szélsőségesen különböző lehet az egy adatpontot tartalmazó „egyszerű” objektumoktól az akár több ezer adatpontot tartalmazó, rendkívül komplex objektumokig. A bennük található értékek lehetnek fi zikaiak vagy virtuálisak, mint például: analóg vagy diszkrét be-, illetve kimenetek, szabályozó-algoritmusok, alkalmazásspecifi kus változók, számítások stb. Összesen 54 különböző szabványos objektum használható. Ezek biztosítják az eltérő gyártók közötti átjárhatóságot, ezzel válik lehetővé például, hogy egy schedule (heti időrend) objektumot az egyik gyártó eszközéből kényelmesen a másik gyártó eszközébe importálhassuk (azaz hivatkozhassunk rá). Az objektum paraméterei mindig céljának és funkciójának megfelelően változnak. Minden paraméternek két alapvető tulajdonsága van: az egyik az objektumon belüli paraméterazonosító, a másik a paraméterérték. A paraméterek lehetnek: csak olvashatóak, vagy írhatóak. „Valódi”, fizikai BACnetobjektum lehet például egy hőmérő, amely felhasználói oldalról egyetlen hőmérséklet-értékként jelenik meg. Ugyanez az objektum BACnet-oldalról nézve már sokkal komplexebb, számos tulajdonsággal: mérnöki mértékegységgel [˚C], működési tartománnyal, kompenzációs tényezővel stb. A rendszer már egy nagyon egyszerű hőmérsékleti jellemzőt is sok paraméterrel határoz meg. Ezért van szükség szabványos objektumokra, hogy az egyes gyártók azonosan kezeljék az értékeket.

A szolgáltatások

A rendszer szolgáltatásai öt típusra oszthatók:
•hozzáférések,
•eszközkezelés,
•riasztások és események,
•fájlátvitel,
•emberi beavatkozás

 

A BACnet MS/TP a soros RS-485 csavart érpárt használ adattovábbításra, ezzel nagy távolságokat is költséghatékonyan hidal át, viszont a felügyeleti rendszerbe való csatlakoztatásához speciális illesztő (interfész) szükséges. A BACnet/IP alapvetően „kliens-szerver”-architektúrát alkalmaz úgy, hogy a rendszerben található vezérlők képesek egyidejűleg mind a két funkciót ellátni. A szerver szerepét betöltő eszköz a kliens kéréseire reagálva mindig a megfelelő információt küldi el számára. Két vezérlő közti kommunikáció esetén a másikvezérlőből történő olvasás a preferált adatcsere. Ez nagyban hozzájárul a rendszer működésbiztonságához, mivel egy vezérlő kiesése esetén a többi eszköz továbbra is hibátlanul működhet.

A BACnet egyik legnagyobb előnye, hogy a szabványos objektumoknak köszönhetően egészen egyszerű jeleket épp olyan könnyű a rendszerbe csatlakoztatni, mint komplex eszközöket. Az épületek épületgépészeti vezérlései gyakran rendkívül összetettek; speciális vezérléssel rendelkeznek, és nem arra tervezték őket, hogy egy felügyeleti rendszerbe legyenek csatlakoztathatóak. Az ilyen feladatok megoldására tökéletes eszközök a WAGO BACnet-vezérlői, amelyek képesek könnyedén szabályozni, vezérelni komplex épületgépészeti rendszereket.A moduláris kialakítás révén a felhasználó a saját igényei szerint alakíthatja ki a rendszert.

A WAGO palettáján jelenleg három BACnet-vezérlő található. A 750-830-as típus már sok esetben bizonyított itthon és világszerte. ÉMI-tanúsítvánnyal rendelkezik, ezért HFR- (hő- és füstelvezető) -rendszerekbe is beépíthető. A 750-831-es vezérlő az előző típus továbbfejlesztett változata, amelyet beépített switch-csel, az adatok és a program tárolására egyaránt alkalmas SD-kártyás bővíthetőséggel, ötször gyorsabb proceszszorral szereltek fel. A legújabb vezérlő a 750-829 típus (3. ábra), ami a BACnet/IP-protokoll mellett a BACnet-MS/TP-protokollt is támogatja. A WAGO moduláris vezérlőihez modulként rendkívül sok épületautomatizálási rendszer is csatlakoztatható: KNX, DALI, EnOcean, MP-Bus stb. Ezeken kívül mindegyik beépített vizualizációs felülettel is rendelkezik. A vezérlőben tárolható vizualizációval még kompaktabb rendszert építhető fel.

Forrás: WAGO